ΕΣΕΙΣ ΦΟΡΕΣΑΤΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΣΑΣ;



Η πρώτη μέρα της Άνοιξης έφτασε και η χαρά της μέρας είναι η κατασκευή του παραδοσιακού βραχιολιού που σηματοδοτεί τον ερχομό της νέας εποχής. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, ο «Μάρτης». Ο "Μάρτης" αποτελείται από δύο κλωστές, άσπρη και μία κόκκινη, στριμένες μεταξύ τους, που συμβόλιζαν την αγνότητα και τη χαρά. Σε κάποιες

παραδόσεις αναφέρεται και μία χρυσή κλωστή ώστε να συμβολίζεται και η αφθονία.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, κατά τις ηλιόλουστες ημέρες του Μαρτίου που ακολουθούσαν τα κρύα του χειμώνα, τα παιδιά έβγαιναν από τα σπίτια και έπαιζαν έξω στις αυλές. Οι μητέρες, για να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου που θεωρούνται επικίνδυνες, έφτιαχναν και φορούσαν στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον "Μάρτη".

Το μαρτιάτικο βραχιολάκι συνηθίζεται να φοριέται μέχρι το τέλος του μήνα. Σε ορισμένες περιοχές θεωρείται ιερό από τη λαϊκή παράδοση που δεν είναι πρέπον να πεταχτεί. Για αυτό το φορούσαν μέχρι το Πάσχα και το έδεναν στην Αναστάσιμη λαμπάδα για να καεί.

Η πιο διαδεδομένη όμως αντίληψη φέρει το "Μάρτη" να φοριέται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια. Τότε έβγαζαν το Μάρτη και τον άφηναν σε κλαδιά για να τον πάρουν τα πουλιά και να το χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή τους φωλιάς τους.


Αντριάνα Σ.
Επιμέλεια: Νάγια Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου