ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Tην Τετάρτη  30 Μαρτίου 2022 στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Θεμελιώδη Δικαιώματα και Φυσικό Περιβάλλον» που υλοποιείται αυτήν την σχολική χρονιά από την Γ΄ Τάξη του ΓΕΛ Φουρφουρά, έγινε ηλεκτρονική διασύνδεση του σχολείου μας με το ΚΠΕ Ανωγείων και  την υπεύθυνή του, κ. Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια. Η κ. Κεφαλογιάννη συζήτησε με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία παραβιάζει: το δικαίωμα στη ζωή, την τροφή, την υγεία, την ασφάλεια, το καθαρό περιβάλλον, την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους κλπ.

Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε τις τραγικές επιπτώσεις της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής: ξηρασία,

ερημοποίηση, πλημμύρες, φτώχεια, πείνα, ασθένειες, μείωση των αποθεμάτων νερού, γενική δυσαρέσκεια, συγκρούσεις, πόλεμοι, ανατροπές καθεστώτων κλπ.  Αυτό που προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών μας ήταν η αναφορά της στον βαρύ χειμώνα που βίωσαν αρκετές χώρες του νότου, μεταξύ αυτών και η δική μας, συνέπεια και αυτή της αλλαγής που συντελείται. Η κ. Κεφαλογιάννη προβλημάτισε τα παιδιά μιλώντας και για την πανδημία ως άλλη μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και εξέφρασε φόβους για μελλοντικές ζωονόσους,  που θα σχετίζονται με αυτήν την αλλαγή.  Εξάλλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα μορφή μετανάστευσης: τους περιβαλλοντικούς μετανάστες, που εξαιτίας της φτώχειας και της πείνας από την ξηρασία, την ερημοποίηση,  τις πλημμύρες και άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους για να επιβιώσουν.    

Αναφερόμενη η κ. Κεφαλογιάννη σε αυτήν την τρίτη – μετά τα ατομικά/πολιτικά και κοινωνικά -  γενιά δικαιωμάτων του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον, επισήμανε ότι μπορεί να φαντάζουν πολυτέλεια στις μέρες μας, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι στερούνται και των ατομικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων, σε μια εποχή πολεμικών συρράξεων και βαθιάς οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά και σε αυτό συμφώνησαν και οι μαθητές, χρέος του σχολείου είναι μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα σαν το συγκεκριμένο να καλλιεργήσει την οικολογική συνείδηση στους νέους, να αλλάξει νοοτροπίες και να διαμορφώσει ολοκληρωμένους ανθρώπους που θα θέλουν να ζουν και να δημιουργούν σε μια ειρηνική και αειφορική κοινωνία. Μια τέτοια βιώσιμη κοινωνία θα εξασφαλίζει επ’ άπειρον φυσικούς πόρους στις επόμενες γενιές και που δεν θα εκμεταλλεύεται αλόγιστα το περιβάλλον σαν να είναι η τελευταία γενιά πάνω στη γη.

Τέλος ευχαριστήσαμε την κ. Κεφαλογιάννη για την παρουσίασή της και τις συμβουλές που  έδωσε στους μαθητές μας, οι οποίοι σε λίγες βδομάδες καλούνται να διαγωνιστούν στις πανελλήνιες στο ιδιαίτερα απαιτητικό μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Επιμέλεια: κ. Πανηγυράκη Νάνσυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου