ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στο σχολείο μας και για την τρέχουσα σχολική χρονιά εκπονήθηκε το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο: "Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών-θεραπευτικών βοτάνων της Κρήτης"

Η αρωματική-φαρμακευτική χλωρίδα της Κρήτης είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τον πλούτο και την ποιότητα της.


 Ορισμένα από τα ενδημικά της είδη όπως ο Δίκταμος ( Οriganum dictamnus L.) η Μαλοτίρα (Sideritis syriaca L.), η Ματζουράνα (Origanum microphyllum L.) εξακολουθούν να όχι μόνο να
χαίρουν εκτιμήσεως στην ελληνική και τη διεθνή αγορά αλλά και αποτελούσαν και αποτελούν «εν δυνάμει» σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της ορεινής ζώνης.

Τα είδη στα οποία γίνεται εκμετάλλευση σήμερα στην Κρήτη είναι:

 1. ο Δίκταμος ( Οriganum dictamnus L.)

 2. η Ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum και Origanum onites)

 3. η Μαλοτίρα (Sideritis syriaca L.)

4. η Φασκομηλιά (Salvia fruticosa)

5. η Ματζουράνα (Origanum microphyllum L.)

6. η κομμεορητίνη “αλάδανος” από τον αγκίσαρο (Cistus creticus ssp creticus)

Από τα παραπάνω είδη μόνο ο δίκταμος και η ρίγανη καλλιεργούνται σε μικρή έκταση στο νησί μας, ενώ για τα υπόλοιπα γίνεται εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών πληθυσμών. Σε πολύ μικρή έκταση καλλιεργούνται επίσης διάφορα είδη αρωματικών φυτών της ελληνικής και όχι μόνο χλωρίδας (αλόη, λουίζα, ροσμαρί κλπ) για ιδιοκατανάλωση ή μικρής κλίμακας εμπορία.

Στην Κρήτη δραστηριοποιούνται περί τις 20 μονάδες επεξεργασίας και εμπορίας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Τελευταία παρουσιάζεται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από οίκους του εξωτερικού για το αιθέριο έλαιο του δικτάμου, πέραν της σε σημαντικές ποσότητες απορρόφησης του αποξηραμένου φυτού από τον Ιταλικό οίκο Martini. Ο δίκταμος έχει χαρακτηρισθεί ως απειλούμενο είδος και έχει διασωθεί χάρις στην καλλιέργεια.

Η ποιότητα της ελληνικής και μάλιστα της κρητικής ρίγανης είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές για τα υψηλά ποιοτικά της χαρακτηριστικά (υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο πλουσιότατο σε καρβακρόλη).

Στον Ψηλορείτη η μαλοτίρα πρακτικώς έχει εξαφανισθεί, ενώ στα Λευκά Όρη εκτιμάται ότι έχει απομείνει το 30% των φυσικών πληθυσμών που υπήρχαν πριν από 30 χρόνια.

Αντίστοιχη με αυτή της ρίγανης είναι η εικόνα της αγοράς και για τη φασκομηλιά παρά το γεγονός ότι οι αυτοφυείς πληθυσμοί της Κρήτης παρουσιάζουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η ματζουράνα ή αντωναϊδα είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης (Λευκά Όρη και Δίκτη) συλλέγεται κυρίως στα Λευκά Όρη

Η κομμεορητίνη αλάδανος συλλέγεται σήμερα και κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα στον Μυλοπόταμο (Σίσσες- Αλόϊδες) από τους φυσικούς πληθυσμούς του φυτού Cistus creticus ssp creticus (αγκίσαρος, αλαδανιά, λαδανιά) της περιοχής.

Επιμέλεια: κ. Σακελλαρίου Γιάννης ΠΕ04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου