«ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ!...»


Τι σημαίνει η φράση «μη μου τους κύκλους τάραττε»;
Ο Αρχιμήδης (περ. 287 π.Χ- περ. 212 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης  και αστρονόμος της αρχαιότητας. Το 212 μ.Χ. ένας Ρωμαίος στρατιώτης εμφανίστηκε μπροστά του διατάσσοντας τον να
τον ακολουθήσει. Ο Αρχιμήδης ήταν απασχολημένος με ένα δύσκολο γεωμετρικό πρόβλημα και τους παρακάλεσε να τον αφήσουν να τελειώσει, εξού και οι κύκλοι στο έδαφος. Για αυτό και τους είπε το γνωστό «μη μου τους κύκλους τάραττε». Συνέχισε λοιπόν τους υπολογισμούς του αγνοώντας τη διαταγή. Το γεγονός προκάλεσε την οργή του στρατιώτη ο οποίος έβγαλε το ξίφος του και τον σκότωσε.
Αυτή του η φράση έμεινε στην ιστορία και τη χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα όταν θέλουμε ευγενικά και εντυπωσιακά να ζητήσουμε από κάποιον να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να μας ενοχλεί.
Τι είναι κύκλος;
Κύκλος είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων του επιπέδου που ισαπέχουν από ένα δεδομένο σημείο.
Αν ρωτούσαμε μια ομάδα ανθρώπων: «Ποιο θεωρείτε πιο όμορφο γεωμετρικό σχήμα; Τον κύκλο, το τετράγωνο ή το παραλληλόγραμμο; Ποιο ικανοποιεί πιο πολύ την αισθητική σας;» Είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία θα έβαζε σε πρώτο επίπεδο προτιμήσεων τον κύκλο. Θα συμφωνούσε δηλαδή με τους αρχαίους Έλληνες, που πίστευαν και αυτοί, περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ότι ο κύκλος είναι το πιο τέλειο γεωμετρικό σχήμα.

Που οφείλεται όμως αυτή η ταύτιση της ομορφιάς με το κυκλικό σχήμα;
Ένας μαθηματικός ή ένας φυσικός θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι ο κύκλος είναι το ομορφότερο σχήμα, γιατί είναι και το πιο συμμετρικό, εισάγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έννοια της συμμετρίας.

Γιατί αγαπάμε τα στρογγυλά σχήματα, τι συμβολίζει ο κύκλος.
Ο κύκλος θεωρείται το κατεξοχήν μαγικό σύμβολο. Εντός του κύκλου τελούνταν τα τελετουργικά και αυτό είναι το νοερό ή φυσικό όριο της προστασίας και της εκτέλεσης. Ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και την αιωνιότητα.
Ο κύκλος κατασκευάζεται με μια συνεχής γραμμή έχει άπειρη δύναμη και είναι το τέλειο σχήμα γιατί δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος, είναι ταυτόχρονα πεπερασμένο και άπειρο.

Ο χώρος μέσα στον κύκλο σημαίνει προστασία, δύναμη και εξουσία, μια περιοχή πνευματικής ασφάλειας όπου δεν μπορούν να εισέλθουν κακόβουλα πνεύματα.
Στην Κίνα, ο κύκλος είναι ο ουρανός και το τετράγωνο σαν γη, όπως στα αρχαία νομίσματα. Ο κύκλος με το τετράγωνο απεικονίζει την ένωση του ουρανού και της γης, γιν – γιανγκ.
Ακόμη, επειδή δεν έχει ούτε γωνίες, ούτε πλευρές είναι το σύμβολο της ισότητας.

Μανώλης Γ-Γιάννης Δ.-Βασίλης Ζ.-Αντριάννα Σ. Εμμανουέλα  Τρ.
Επιμέλεια: Νάγια Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου