"ΤΟ ΑΜΑΡΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ"

«Το Αμάρι στις φλόγες» στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Φουρφουρά"

Την Παρασκευή  26 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του εορτασμού της επετειακής εκδήλωσης της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, η προβολή της παραγωγής «Το Αμάρι στις φλόγες» που την παρακολουθήσουν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Φουρφουρά. Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, που αναφέρεται στις θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές σε βάρος γυναικών και του άμαχου πληθυσμού στα οκτώ χωριά του
«Κέντρους» Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.
«Το Αμάρι στις φλόγες», συμμετέχει όπως είναι γνωστό, σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ και προβλήθηκε σε πανεπιστήμια, δήμους και κοινότητες, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς.
Οι μαθητές του σχολείου μας ήρθαν σε οπτικοακουστική επαφή με τα πλέον αποτρόπαια γεγονότα της Σύγχρονης Ιστορίας της περιοχής τους και έλαβαν τα μηνύματα των αγώνων και της αντίστασης των προγόνων τους για την κατάκτηση υπέρτατων ιδανικών. 
Στη προβολή του ντοκιμαντέρ παρευρέθηκαν εκτός από τον κ. Μανόλη Παντινάκη,  ο κ. Μιχάλης Τρούλης, διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, η δημοσιογράφος κ. Δήμητρα Σωτηριάδου και ο κ. Κωστής Σαββάκης Έφορος Ρεθύμνου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.
Οι καλεσμένοι, μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ συνομίλησαν με τους μαθητές που παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον και συγκίνηση το ντοκιμαντέρ. Οι μαθητές μοιράστηκαν  προσωπικές ιστορίες καθώς πολλοί από αυτούς είχαν συγγενείς που είτε εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές τον Αύγουστο του 1944, είτε υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των τραγικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο μαρτυρικό Αμάρι. Ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας.
Ευχαριστούμε τους επιφανείς καλεσμένους μας για την τιμή που μας έκαναν να επισκεφτούν τα σχολεία μας και να μοιραστούν με τα παιδιά τις γνώσεις και τους προβληματισμούς τους, διδάσκοντας τους ότι για να έχει μέλλον ένας λαός πρέπει να σκύψει με προσοχή και σεβασμό στο παρελθόν του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου