200 χρόνια από το θάνατο των Τεσσάρων Νεομαρτύρων-Συνέντευξη με τον κ Φωτάκη

Στο πλαίσιο των διακοσίων χρόνων από το θάνατο των Τεσσάρων Κρυπτοχριστιανών εκ Μελάμπων Νεομαρτύρων Αγίων, οι μαθητές της Β Λυκείου Φουρφουρά είχαν τη χαρά και τη τιμή να συνομιλήσουν με τον  συγγραφέα, στιχουργό και λόγιο κ. Σταύρο Φωτάκη.
Ο κ Φωτάκης μας παραχώρησε μια συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Φουρφούρια» ενώ σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε και μέσα από τη συχνότητα του European School Radio.  Ο κ. Φωτάκης απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών μας και μας απήγγειλε έναν δικό του στίχο:

Ημέρα μαύρη, θλιβερή,

πασά καταραμένε.

Τα μάτια μας για τη σφαγή,

διακόσους χρόνους κλαίνε

Επιπλέον ο κ. Φωτάκης μας ενημέρωσε ότι το 2003 του ζητήθηκε και στιχούργησε ένα νεοριζίτικο τραγούδι για τους Μελαμπιανούς Αγίους, το οποίο μελοποίησε και τραγούδησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για τις ανάγκες σχετικού αφιερώματος, αλλά και αργότερα, το 2014, το ξανατραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σχετικό αφιέρωμα.

Οι στίχοι :

Στον ουρανό φεγγοβολούν κι αστράφτουν στη Βουβάλα,

τ’ άστρα τω νιω Μελαμπιανώ, των Τέσσερω Μαρτύρω.

Δόξα και αξιώματα τ’ απαρνηθήκαν ούλα,

κι εφανερώθη η χάρι τως, σ’ ολόκληρη τη Κρήτη.

Για λευτεριά και για πρεπειά, τω Χρισθιανώ το δίκιο

και για την πίστη του Χριστού, την ιερή και αγία,

εχύθηκεν’ το αίμα ντως.

Σύνδεσμος βίντεο : https://youtu.be/v85kA7XlDeQ  

Ευχαριστούμε θερμά τον κ Φωτάκη για το χρόνο που μας διέθεσε.

Συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου: Ζαχαριουδάκη Ιωάννα, Καπελώνη Κωσταντίνο, Λαρεντζάκη Ελευθερία, Λεμονάκη Ειρήνη, Λίτινα Ειρηλένα, Λίτινα Μύρο, Ριτζάκη Δημήτρη, Τρουλλινό Κωστή, Χριστοδουλάκη Κατερίνα για την συνέντευξη.

Επιμ. Νάγια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου